Een Chinees echtpaar met 7 kinderen moest 127.000 euro boete betalen voor de omvang van hun gezin.
Families moeten “sociale lasten” betalen wanneer ze het landelijke maximum van twee kinderen overschrijden.
Volgens experts gaan de dalende geboortecijfers in combinatie met vergrijzing China demografisch parten spelen.
Een Chinees koppel moest omgerekend 127.000 euro betalen omdat het zeven kinderen heeft. En daarmee overschreed het echtpaar de wet die maximaal twee kinderen voorschrijft, zo de krant South China Morning Post.
De 34-jarige zakenvrouw Zhang Rongrong en haar 39-jarige partner hebben vijf zoons en twee dochters, in de leeftijd tussen 1 en 14 jaar oud. Het echtpaar moet daarom een “sociale premie” als boete betalen aan het plaatselijke bestuur. Zouden ze dat niet doen, dan zou de overheid niet in staat zijn de kinderen van identiteitspapieren te voorzien.
Zhang, die de scepter zwaait over verschillende bedrijven voor cosmetica, kleding en juwelen in de Zuidoostelijke provincie Guangdong, zei tegen de krant dat ze veel kinderen had genomen opdat ze nooit alleen zou zijn.
“Als mijn man dan op zakenreis is, en de oudere kinderen studeren, dan heb ik nog altijd de kleintjes om me heen”, zei ze. “En als ik oud ben, kunnen ze me om beurten bezoeken.”
Tegen de Post zei Zhang dat het zevende kind het laatste is omdat haar man in 2019 een sterilisatie heeft ondergaan. Ze voegde er aan toe dat ze er zich eerst van verzekerd had dat ze financieel genoeg vet op de botten had voor ze aan de jongere kinderen begon en dat haar kinderen allemaal "heel gelukkig" waren.
Een demografische tijdbom
Na 36 jaar beëindigde China in 2015 zijn eenkindpolitiek. Dit rigide geboortebeleid werd in 1979 ingevoerd om 's lands bevolkingsgroei af remmen. En dat is misschien wel iets te goed gelukt, blijkt nu.
Sindsdien is China's geboortecijfer op z'n retour, op een kortstondige opleving in 2016 na. Zelfs nu gezinnen er twee kinderen op mogen nahouden, kiezen veel Chinezen ervoor het bij bij één kind te laten, vaak omdat de kosten van de opvoeding domweg te hoog zijn.
In 2019 zakte het aantal geboorten zelfs 10,48 per 1.000 inwoners - het laagste niveau in 70 jaar. Experts vrezen dat die dalende geboortetrend in combinatie met een vergrijzende bevolking een demografische tijdbom vormt.
"Gegeven dit onverwacht lage geboortecijfer, zal het Chinese vergrijzingscenario zwaar zijn. En dat zal een hele reeks aan langetermijnconsequenties hebben, variërend van overheidsuitgaven aan pensioenen en gezondheidszorg tot de verhouding tussen belastingbetalers en pensionado's", zei Wang Feng, hoogleraar Sociologie van de Irvine University in Californië en de Fudan University in Sjanghai, vorig jaar in Marketplace.
In 2018 probeerden sommige Chinese steden de trend te keren met stimuli als huwelijkssubsidies en premies voor het krijgen van kinderen.
Desondanks moeten mensen als Zhang en haar echtgenoot fikse sociale premies betalen voor het overschrijden van het toegestane aantal kinderen. Deze premies verschillen per stad of regio en worden bepaald naar rato van inkomen, aldus de Canadese Immigratiedienst. Naar verluidt is China heel streng in het innen van deze premies.
Vorig jaar nog zag een echtpaar uit Guangzhou de bankrekening geblokkeerd nadat de rechter bepaalde dat het koppel een boete van 37.100 euro moest betalen omdat het een derde kind had gekregen, schrijft de Engelstalige Chinese krant Global Times.
De ouders zeiden de boete niet te kunnen betalen omdat hun maandinkomen slechts 1.278 euro bedroeg. Van de plaatselijke autoriteiten mocht het echtpaar de boete in termijnen betalen.
Lees meer over de bevolkingskrimp in China:
- China voert verplichte 30-daagse ‘afkoelingsperiode’ in bij scheidingsaanvragen – de bevolkingskrimp kan een groot probleem worden
- Eind deze eeuw is de bevolking van China gehalveerd tot fors minder dan 1 miljard inwoners: dat zal zwaar drukken op de economie
- Dit zijn de 10 grootste landen qua bevolking in het jaar 2100 – China staat dan niet meer op de eerste plek